O NAS

Last Frontier Heliskiing

Davnega leta 1969 je rudnik Grand Duc Mine v bližini Stewarta v Britanski Kolumbiji iskal strokovnjaka, ki bi dokončal ukrepe za zaščito pred plazovi. Izbrali so Herba Bleuerja, gorskega vodnika, ki se je malo pred tem vrnil iz Švice. Herb tam ni samo delal, ampak je večino prostega časa namenil turnemu smučanju v okolici.

Pozneje se je lotil vodenja helikopterskega smučanja po vsej Britanski Kolumbiji, vključno z okolico Whistlerja, kjer je preživel 25 let. Leta 1996 so George Rosset in njegovi podjetni sodelavci na Herbovo pobudo začeli proučevati možnosti za helismučanje v teh krajih.

Našli so nekaj osupljivega. Dejstvo, da je Koča Bell 2 stala v samem središču te nirvane, je samo še spodbudilo evforijo. Prvotna koča je bila zgrajena leta 1979 kot oskrbovalna točka za popotnike na poti na Aljasko in nazaj. Po dveh sezonah, ko se je Bell 2 izkazal za uspešno bazo, ga je agencija Last Frontier Heliskiing prevzela in začela program popolne prenove.

Leta 2001 so se razširili in dodali drugo bazo Ripley Creek Inn v bližnjem mestu Stewart.

Ljudje

Last Frontier Heliskiing je v lasti treh partnerjev, ki ga tudi vodijo. S poslovanjem so polno zaposleni celo leto. Druži jih velika strast do vsega, kar je povezano s snegom.

George RossetGeorge Rosset je svojo smučarsko kariero začel kot gost agencije Canadian Mountain Holidays (CMH) v 80. letih. Stvar mu je bila tako všeč, da je prišel na še en izlet. Tudi tokrat mu je bilo všeč, vendar je ugotovil, da bi sam to lahko počel bolje (in vsi, ki so obiskali CMH, vedo, da je to velik izziv). TLH Heliskiing je ustanovil leta 1991 in ga vodil do leta 2009, ko ga je prodal – njegovo srce je bilo na severu. George je Švicar. Stvari rad dela dobro – samo opazujte ga pri zajtrku, ko preverja, če so rogljiči dovolj sveži. Želi si tudi poštenosti. S tema dvema preprostima predpostavkama v mislih je uspešno zgradil Last Frontier, da je s svojimi tereni postal ena najbolj iskanih helismučarskih agencij na svetu.

Franz FuxFranz Fux, prav tako Švicar, prav tako pošten in z ogromno izkušnjami v gorah nadaljuje družinsko tradicijo gorskih vodnikov. Ima 4 brate, od katerih so 3 gorski vodniki. Mirno lahko rečemo, da ima vodenje v krvi. Tudi on je kariero začel v Kanadi pri CMH in je oral ledino pri gradnji njihove znane koče Adamants in raziskovanju njene okolice. Dobro je proučil ponudbo Last Frontierja in k njim prestopil leta 1996. Zaveda se, da takšnih gora ni nikjer drugje. Franz predstavlja možgane podjetja in stalno skrbi, da je med novimi in nadebudnimi vodniki varnost na prvem mestu.

Mike WatlingMike Watling - ni Švicar. Če smo natančni, je Anglež. Zanj so bile gore nepravično daleč. Po kratkotrajnem bivanju v Južni Ameriki, kjer je delal za Shell, je leta 1996 začel sodelovati z Georgeom. Všeč mu je bilo, kar je videl, in odločil se je, da ostane. Podobno kot mnoge Evropejce, ki so se preselili v Kanado, so tudi njega tam zadržala prostranstva in bližina divjine. Pri Last Frontierju mu ničesar od tega ne manjka. Ugotovili boste, da Mike še po 15 letih strastno prepričuje navdušene smučarje z vsega sveta, naj helismučanje uvrstijo na svoj seznam »obveznih dogodivščin«.